Renungan

Allah berfirman, "Adapun orang yang derhaka, lagi mengutamakan kehidupan dunia, maka nerakalah tempat tinggalnya. Sedangkan orang yang takut akan kebesaran Tuhannya, lagi menahan diri dari hawa nafsunya, maka syurgalah tempat tinggalnya. (An-Nazi'at: 37-41)

Thursday, January 6, 2011

Jangan pandang ringan..


AURAT WANITA DLM FACEBOOK

Sekarang ini boleh dikatakan setiap orang pasti ada Facebook. Sebagai wanita, saya terfikir apa hukumnya meletakkan gambar dalam FB. Saya ada bertanyakan ustaz mengenai perkara ini. Berikut di bawah jawapan ustaz berkenaan.

SOALAN : Apa hukumnya seorang perempuan meletakkan gambarnya dalam FB walaupun menutup aurat?

JAWAPAN : Kalau gambarnya mendatangkan fitnah, maka tidak boleh. Mendatangkan fitnah itu seperti       menaikkan syahwat lelaki.  Sesiapa yang mempunyai rupa paras yang cantik sebaik2nya peliharalah kecantikan itu hanya untuk suami. Sekarang ini zaman teknologi, sesiapa pun boleh copy gambar anda dan buat teknik super impose, dan seterusnya menfitnah anda.

Saya melihat kebanyakan wanita sengaja meletak gambar yang cantik2 (walaupun menutup aurat), lepas itu edit dalam photoshop untuk dijadikan profile picture. Sebagai manusia normal, tidak kira lelaki atau perempuan kita memang tertarik pada yang cantik. Jadi fikir dulu sebelum meletak gambar dan berhati-hatilah ya...

No comments:

Post a Comment